čtvrtek 12. září 2013

Rychlá rajčatová polévka

Rajčatovku máme moc rádi, no vlastně máme rádi všechny polévky.. Svého času se u nás střídala pořád dokola čočkovka se zelňačkou, až mi už bylo trapný přiznat v práci, co jsem zase vařila :-))
Čím víc večer přituhuje (a už to je zas bohužel tady..), tak tím vařím polévky častějc, protože je jí vždycky hodně a v lednici vydrží, tak je to paráda, mít si co hned po práci doma dát. 

Všechny polévky dělám hodně husté (tam lžíce musí stát :-)), ale nezahušťuju moukou, jenom rozmixovanou zeleninou, podle mě to tak je lepší.

Tahle rajčatovka je rychlovka, nezabere víc než půl hoďky. Nedělám se se spařováním a loupáním rajčat (stejně většinou - hlavně v zimě - nemají chuť) a dávám loupaná krájená rajčata od walfrutty, ty jsou dobrý vždycky :-).
Když nemám zeleninový vývar a nechci se s ním vařit, tak dávám kostku a půl zeleninového bio bujonu bez konzervantů a nevim bez čeho všeho, prostě by měl bejt celkem zdravej :-)). A kupuju ho ve zdravý výživě, tak aby nebyl, že jo :-). Moje nejlepší kamarádka se teď určitě bude šklebit, protože jí vždycky poučuju, že do polívek bujon nepatří.. jojo Marti, tak sem ho dávám, ale do vývaru nee ;-))

Přidávám jednu chilli papričku (jako skoro do všeho :-), ale kdo má rád rajčatovku sladkou, tak může beze všeho vynechat.

rajčatová polévka:

  • 2 plechovky krájených rajčat (ideálně walfrutta nebo jiné "lepší")
  • 1 šalotka
  • 1 větší stroužek česneku
  • 1 malou chilli papričku
  • olivový olej
  • sůl, hnědý cukr, čerstvě mletý pepř
  • cca 0,3 l zeleninového vývaru
  • případně kousek staršího bílého pečiva

Na troše olivového oleje orestujte nakrájenou šalotku, jenom tak, aby zesklovatěla. Přilijte rajčata i s nálevem a dolijte vývarem, podle toho, jak chcete polévku mít hustou (jestli dáte pečivo, tak můžete naředit víc).
Přidejte na jemno nakrájený česnek, chilli papričku, pár lístků čerstvé bazalky a  kdo chce, tak dá dva tři plátky starší ciabatty (nebo bílé bagetky), pak je polévka jemnější. Dopuručuju zkusit obě verze, já jsem pro bez pečiva, ale asi jenom z přesvědčení :-)
Nechte vařit cca 15 minut na mírnějším ohni.
Polévku rozmixujte dohladka tyčovým mixérem a podle chuti dosolte a doslaďte hnědým cukrem (záleží na použitých rajčatech).

Na talíři dávám do polévky pár jemných hoblinek parmezánu, čerstvě mletý pepř, trošku oliváče, několik lístků bazalky a pár kapek dezertního balzamica.

A je to :-)



2 komentáře:

  1. Když se mého manžela zeptáte, jakou polévku má nejraději, tak řekne tuto rajčatovou ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Rajčatová, nebo já raději říkám tomatová, ani nevím proč, je jedna z mých nejoblíbenějších. Zrovna o víkendu jsem ji dělala z posledních rajčat, která jsme ještě měli na záhoncích. :-) A byl to navíc takový test nové kuchyně. A jako test to byl úspěšný, jen jsme zjistili, že tam máme přes oběd moc světla a potřebujeme stínění. Takže tam koupíme ještě dřevěné žaluzie. ;-)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...