Kdo má rád, tak k nim může zhruba v půlce pečení přimíchat nakrájenou cibulku nebo slaninu nebo oboje :-).
Dáváme si k nim pečený česnek. Celá palice česneku se zabalí do alobalu a dá se péct na mřížku do trouby k bramborám. Pak se rozřízne na šířku a jednotlivé stroužky se dají v pohodě vyndávat, jsou úplně měkké. Můžete ho buď přidat do dipu nebo si ho přimazávat k brambůrkám :-). Z takhle upečeného česneku je výborná pomazánka nebo krémová česnečka.
pečené brambory:
- cca kilo brambor
- olivový olej
- mořská sůl (např. rozmarýnem nebo tymiánem)
- hrubě mletý pepř
Rozehřejte si troubu na 250 stupňů. Brambory vydrhněte kartáčkem (já mám rukavice na zeleninu, super vynález :-). Nakrájejte na čtvrtky a pořádně promíchejte s olejem, aby byl olej ze všech stran i na dně pekáče. Vyskládejte brambory slupkou dolů. Dejte péct jen tak na cca 15 minut.
Promíchejte je (zespodu už budou pěkně zlátnout), jestli jste dali dost oleje, tak se nepřipekly. Jestli se připekly, tak příště víc oleje :-). Osolte (já dávám rozmarýnovou mořskou sůl), opepřete (je lepší mlet pepř trochu na hrubo) a pečte pořád při stejné teplotě, dokud nebudou pěkně zlaté.
Čas od času je promíchejte.
Já si k bramborám dávám studený dip z balkánského sýra. Balkán rozmačkám vidličkou, smíchám s troškou zakysané smetany nebo hustého jogurtu a opepřím.
Manžel má rád teplou nivovou omáčku, tu vyrobíte tak, že zahřejete 12% smetanu a rozpustíte v ní kus měkké krémové nivy a dopepříte (žádná dietka :-). Není potřeba solit.
Žádné komentáře:
Okomentovat