neděle 22. září 2013

Domácí sekaná

Vždycky se v neděli snažím uvařit něco, čeho je víc, abych hned v pondělí po práci nemusela zase stát u plotny. Jsme prostě na teplý večeře :-). A jak začíná přituhovat, tak se nám vrací chuť na českou klasiku :-).

Nikdy nekupuju mleté maso. Všeobecně nesnáším polotovary a když vidím to mleté cosi v obchodě, tak ani nechci vědět, co se v tom semlelo...

Dneska jsme ji měli s bramborovou kaší a okurkovým salátem a zítra bude opečená s chlebem, hořčicí a kyselou okurkou :-)

Sekaná:

  • 750 g masa nakrájeného na kostky (dávám 1:3 vepřové plecko a hovězí přední, krk, zadní nebo plec)
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 velká nebo 3 menší vejce
  • 1 tvrdý rohlík
  • velká lžíce hořčice
  • majoránka
  • sůl, hrubě mletý pepř
  • trocha oleje
  • tenké plátky anglické slaniny (shaved)

Troubu zapněte na 200 stupňů. Umelte maso, pak česnek a naposledy rohlík. Přidejte jemně nakrájenou cibuli, hořčici, vejce, sůl, pepř a majoránku. Pokud jste měli maso hodně libové, tak kápněte trochu rostlinného oleje.

Z masa vytvarujte dvě šišky a obalte je v plátcích slaniny. To provedete tak, že si do pekáčku naskládáte jednotlivé plátky jeden přes druhý, tak aby byly delší, než připravená šiška sekané. Pak vložíte sekanou a plátky slaniny přes ní přehnete. Asi bude pochopitelnější obrázek :-). Slanina musí být opravdu na tenoučké plátky, jinak vám to nepůjde. V obchodech je označovaná jako "shaved". Stejným způsobem zabalte druhou šišku. 



Kolem můžete naházet klínky cibule nebo celé neoloupané stroužky česneku (případně rozkrojenou neoloupanou palici).

Jemně podlijte vodou a zakryté pečte 20 minut. Odkryjte, zkontrolujte, jeslti není potřeba dolít vodu a pečte ještě tak půl hodinky, až bude krásně zlaťoučká. 



Dobrou chuť :-)

































Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...