sobota 21. září 2013

Dýňová polévka se zázvorem

Na podzimu toho moc ráda nemám, protože už bude zase půl roku jenom zima.. no ale zase je čas dýní, když už nic :-). Nejradši mám dýni hokaido, protože se nemusí loupat. A kdo by nevěděl, tak hokaido je super zdravá a ještě k tomu nízkokalorická. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálních látek. Tak to už je důvod si ji občas dát :-)

Já miluju snad všechny možné dýňové polévky. Asi nejradši mám dýňovou s kari pastou a kokosovým mlékem a teď jsem zkoušela se zázvorem a byla taky moc dobrá. A navíc zázvor je zrovna na podzim taky dobrý zařadit do jídelníčku, takže ji určitě zkuste :-). Je jednoduchá na přípravu, jedinou práci budete mít s krájením dýně.

dýňová polévka se zázvorem:

  • jedna střední hokaido dýně
  • cca 2 cm oloupaného závoru
  • 1 cibule
  • cca litr zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • citronová šťáva podle chuti
  • dýňový olej a semínka na dochucení
Dýni pořádně omyjte, rozkrojte na polovinu a vydlabejte semínka i všechna vlákna (dobře to jde lžící). Odstraňte stopku a dužinu nakrájejte na kostky.



Na troše olivového oleje nechte zesklovatět nakrájenou cibulku. Přidejte dýni, chviličku orestujte a přilijte vývar (v nouzi vodu). Přidejte nastrouhaný zázvor a vařte do změknutí dýně. Bude to trvat 10-15 minut.

Rozmixujte ponorným mixérem do hladka a dochuťte solí, citronovou šťávou a případně ještě přidejte jemně strouhaný zázvor.

Servírujte zakápnutou dýňovým olejem, nasucho opraženými dýňovými semínky, troškou čerstvého zázvoru a čerstvě mletého pepře.

Dobrou chuť :-)






Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...