Já miluju snad všechny možné dýňové polévky. Asi nejradši mám dýňovou s kari pastou a kokosovým mlékem a teď jsem zkoušela se zázvorem a byla taky moc dobrá. A navíc zázvor je zrovna na podzim taky dobrý zařadit do jídelníčku, takže ji určitě zkuste :-). Je jednoduchá na přípravu, jedinou práci budete mít s krájením dýně.
dýňová polévka se zázvorem:
- jedna střední hokaido dýně
- cca 2 cm oloupaného závoru
- 1 cibule
- cca litr zeleninového vývaru
- olivový olej
- citronová šťáva podle chuti
- dýňový olej a semínka na dochucení
Dýni pořádně omyjte, rozkrojte na polovinu a vydlabejte semínka i všechna vlákna (dobře to jde lžící). Odstraňte stopku a dužinu nakrájejte na kostky.
Na troše olivového oleje nechte zesklovatět nakrájenou cibulku. Přidejte dýni, chviličku orestujte a přilijte vývar (v nouzi vodu). Přidejte nastrouhaný zázvor a vařte do změknutí dýně. Bude to trvat 10-15 minut.
Rozmixujte ponorným mixérem do hladka a dochuťte solí, citronovou šťávou a případně ještě přidejte jemně strouhaný zázvor.
Servírujte zakápnutou dýňovým olejem, nasucho opraženými dýňovými semínky, troškou čerstvého zázvoru a čerstvě mletého pepře.
Dobrou chuť :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat