Příprava je jednoduchá, jen je potřeba dát si pozor na pár věcí. První, je způsob pečení. Kdo cheesecake zná (asi neznám nikoho, kdo by neznal :-), tak ví, že má mít krémovou a hutnou konzistenci. Té dosáhnete tak, že dort pečete pozvolna a ve vodní lázni. To ale chce formu pořádně zabezpečit proti protečení. Jinak můžete skončit s rozmáčeným korpusem jako já poprvé :-). Já to delám tak, že formu obalím do minimálně pěti vrstev silného alobalu.
Kdo z toho má strach, tak ho upečte jen tak a do trouby dejte při pečení velkou nádobu s vodou. Taky to bude dobrý, ale vodní lázeň, je vodní lázeň :-). Tak je cheesecake krémový přesně tak, jak má správně být. Stejně tak se musí dát pozor při přípravě krému. Krém se nešlehá, ale jen opatrně převrací stěrkou, aby v něm bylo minimum vzduchu.
Druhá věc je tak, že cheesecake nikdy nepečete zprudka a do úplného propečení. Musí se po vyndání z trouby ještě chvět a vypadat nedopečeně. Ideální je nechat ho vystydnout při pokojové teplotě a potom chladit přes noc v lednici a jíst až druhý den.
A poslední, co správný cheesecake potřebuje, je kvalitní náplň. Nemám ráda napodobeniny typu tiramisu po česku, kdy se používá místo mascarpone pomazánkové máslo (které vlastně ani není už pomazánkové máslo :-). Neříkám, že to nemůže být dobrý, ale už to pak prostě není tiramisu. Stejně tak cheesecake je správně vyrobený z krémového sýra. Jeho chuť má být sladko-slaná. Komu to nevyhovuje, ať peče tvarohové dorty :-).
Philadelphie je klasika, tak ji nevyměńujte za lučinu, tvaroh nebo něco podobného. I když proti gustu žádný dišputát :-). Pak ale někdy zkuste pro porovnání upéct originál.
Kokosový cheesecake
korpus
- velké balení oreo sušenek
- 50 g másla
- trocha kokosu
náplň
- 600 g sýru philadelphia
- 2 vejce a jeden žloutek
- 2 vanilkové cukry
- 50 g krupicového cukru
- 4 lžíce kokosového krému (nebo mléka)
- 50 g kokosu
- lříce hladké mouky
krém
- 100 ml kokosového mléka
- lžíce kokosového pudingu
- cukr podle chuti
Troubu si zapněte na 180 stupňů. Pokud se rozhodnete pro pečení ve vodní lázni, tak formu důkladně obalte několika vrstvami pevného alobalu.
Sušenky s máslem a kokosem rozdrťte ve food procesoru. Nebo růčo přes utěrku válečkem, ale krémová orea jdou sakra blbě, to by ségra mohla vyprávět :-).
Směs natlačte rovnoměrně do dortové formy o průměru 20 cm, není potřeba vymazávat. Můžete ji vyložit pečícím papírem, dort se pak bude snadněji vyndávat.
Dejte péct do trouby na pět minut a nechte zchladnout.
Na krém smíchejte philadelphie s cukrem. Nešlehejte, ale jen jemně obracejte stěrkou. Přidejte všechny zbývající suroviny a jemně míchejte, aby v krému nebyly hrudky, ale byl stále hutný. Nesmí se našlehat. Dá to chvilku práce :-)
Nalijte na připravený korpus a dejte péct při 180 stupních čtvrt hodinky a potom ztlumte na 120 a pečte cca hodinu. Po vyndání se musí ještě chvět. Ztuhne vystydnutím.
Na krém si rozmíchejte puding v polovině kokosového mléka. Zbytek dejte vařit a jakmile začne vřít, tak k němu přimíchejte pudinkovou část. Ztlumte, pořádně míchejte a vařte do zhoustnutí, bude to trvat chviličku. Podle chuti oslaďte cukrem. Přetáhněte přes nádobu folii, aby se vám neudělal škraloup.
Krém natřete na vychladlý dort nebo jím ozdobte až jednotlivé porce při podávání.
Žádné komentáře:
Okomentovat