Díky pozvolnému pečení se pomalu uvolňuje z kachny tuk a ta se tím peče ve vlastní šťávě alias konfituje :-)
Ideální je zapnout ji v deset večer, v pět si dát budíka a jen zvýšit teplotu (jestli teda zrovna nebudete vzhůru :-) a v poledne máte krásně vypečenou kachničku hotovou.
A během dopoledne vám zbyde dost času na přípravu zelí a knedlíků.
Nevim jak u vás, ale u nás ke kachně musí být zelí bílé i červené a knedlíky bramborové i kynuté houskové :-)
Zelí kupuju od efka, jak bílé (kysané), tak červené. Výbornou mají i sterilovanou řepu.
Bílé podusím na jíšce s cibulkou a dosladím, červené taky osladím a dusím do měkka, není potřeba zahušťovat (pokud někdo jo chce, tak může přidat trošku škrobu)
Knedlíky dělám vždycky domácí. Přijde mi škoda, dát si práci s výborným masem a pak si k tomu dát kupované nebo z pytlíku, hlavně, když na tom udělat si sovje vůbec nic není :-)
Chce to jenom párkrát zkusit a uvidíte, že už jiný chtít nebudete :-). A pak jsou výborný k večeři s vajíčkem :-)
kachna:
- 1 kachna o váze cca 2 kg (já měla husokachnu)
- 4 lžičky soli
- 2 lžičky kmínu
- jedno rozpůlení jablko
- kousek potravinářského provázku
Kachnu pořádně omyjte, očistěte a odřežte všechny hodně tučné kusy (hlavně kolem krku a biskupa, fuuuj :-). Zvenku i zevnitř ji osolte a posypte kmínem. Dovnitř strčte omyté, rozpůlené jablko a svažte nohy k sobě kuchyňským provázkem (udrží to kachnu pohromadě). Jemně ji podlijte vodou a přikryjte.
Troubu si rozehřejte na 90 stupňů a kachnu pečte 7 hodin. A běžte si v klidu lehnout. Mně to samozřejmě nedalo a byla jsem se asi po 4 hodinách podívat, jestli nehoříme, ale opravdu klid, nic se nestane :-)
Po sedmi hodinách se vám bude zdát, že se vůbec nic neděje, kachna jenom pustí trochu sádla a bude vypadat jako trochu povařená, a přesně tak to má být :-). Zvyšte troubu na 120 stupňů a pečte dál 6 hodin. Neodkrývejte, nic nepřilévejte, neodlévejte, nechte ji tak, tak je.
Tak hodinu a půl před koncem je čas pustit se do zelí a do knedlíků :-)
Hodinu před koncem kachnu odkryjte (uvidíte, co pustila šťávy) a potřete ji celou medem (smíchaným s troškou vypečené šťávy).
Zvyšte troubu na 200 stupňů nebo zapněte gril a pečte až je kůrčička krásně křupavá a vypečená.
Při porcování uvidíte, že maso po dlouhém pečení úplně odpadává od kosti a je krásně šťavnaté. Nejlepší jsou prsíčka :-)
Tak s naší troubou fakt nevím, jestli bych se nakonec doplatil za elektriku. Máme ještě ze stavby takovou starší troubu, co má spotřebu jak půl Opatovické elektrárny. Ale už se nám vyřizuje půjčka na bydlení, tak bude snad do léta nová kuchyň včetně spotřebičů. A to se teprve začnou dít divy! :) Já jsem doma přes maso a manželka přes sladké, takže to bude každý víkend hodokvas! :)
OdpovědětVymazat