úterý 3. září 2013

Dukátové buchtičky

Nedávno jsem si v Ikee koupila vanilkovou omáčku a od té doby k ní plánuju upéct dukátové buchtičky. Neměla jsem je snad od školy :-)
A dneska jsem se k tomu konečně dokopala a recept sem dávám speciálně pro Emču. Emča je budoucí miminko mojí kamarádky, tak doufám, že si na nich pochutná :-)

dukátové buchtičky:
  • půl kostky droždí
  • 70g cukru (já dávám trochu míň)
  • 450g mouky (dala jsem půl hladké a půl polohrubé, část se dá vyměnit např. za špaldovou)
  • cca 200ml mléka
  • 1 vejce a 3 žloutky
  • 100g másla + dalších cca 100g na potření
  • kůra z poloviny citronu

Nejprve připravíme kvásek. Ohřejeme si deci mléka (jen trochu, mléko nesmí být horké), rozdrobíme do něj droždí, posypeme cukrem a zaprášíme moukou. Necháme vzejít, bude to trvat cca 10 minut.
Potom přidáme vejce a žloutky, rozpuštěné máslo, špetku soli, na jemno nastrouhanou citronovou kůru (jen žlutou část), prosejeme do mísy mouku a vymícháme těsto. V míse jen tak nahrubo, pak vyklopíme na pomoučenou pracovní desku a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Podle potřeby případně přisypte mouku nebo přilijte mléko, každá mouka potřebuje trochu jinak.
Dáme do čisté mísy, zaprášíme moukou a necháme v teple přikryté utěrkou vykynout až těsto zdvojnásobí svůj objem. Bude to trvat cca hodinku.

Těsto vyklopíme na desku, rozdělíme na čtyři díly, vyválíme dlouhé hady, odkrajujeme malé kousky a myslíme na to, že to mají být dukátové buchtičky, ne buchty :-). Každou pěkně v ruce vyšoulejte do kuličky a tu celou oválejte v rozehřátém másle a pokládejte jednu vedle druhé do máslem vymazaného pekáčku. S pravidelností si hlavu nelamte, je aspoň vidět ruční práce a při pečení se to hodně srovná :-)
Pokud by někdo chtěl zkusit nějakou inovaci, tak já jsem polovinu buchtiček naplnila nutelou. Jde to pěkně blbě, ale jde to a jestli máte rádi nutelu jako já, tak vám určitě bude chutnat :-).


Buchtičky nechte ještě tak deset minutek dokynout a dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů.
Pečtě pěkně do zlatova, bude to trvat tak 30 minut. 



No a servírovat je můžete podle libosti. Ze školních jídelen asi všichni známe buchtičky s řídkým pudinkem, ale myslím, že si chcete dopřát trochu víc nebo ne? 
Proto si udělejte poctivý vanilkový krém nebo vinnné šodó, podle toho, co kdo má rád (to říká ta, co má v lednici hotovu omáčku :-)

vanilkový krém:
  • 750ml plnotučného mléka (kdo nekouká na kalorie, může část nehradit smetanou)
  • 60g cukru
  • vanilkový lusk
  • 6 žloutků
  • trochu rumu (možno vynechat)
Svařte mléko s cukrem a vanilkovým luskem a potom přeceďte. Komu v krému nevadí zrníčka z vanilky cedit nemusí.
Žloutky našlehejte a pomalu k nim přilévejte polovinu zchladlého mléka. Druhou polovinu vraťte na sporák a uveďte skoro až k varu. Potom vařící mléko ztlumte a pomalu k němu za stálého míchání přilévejte žloutkovou směs.
Vařte na mírném ohni za stálého míchání tak deset minut, až vám krém ztuhne jako klasický puding.

vinné šodó:
  • 125 ml bílého vína
  • 30 g cukru
  • šťáva z citronu
  • jedno vajíčko + žloutek
Připravte si větší hrnec s vodou, na který napasujete menší (nebo mísu), ve které budete šodó připravovat. 
Ve víně rozpusťte cukr, zašlehejte metličkou vajíčko, žloutek a citronovou šťávu a nad párou vyšlehejte do pevné pěny.

A kakao musí bejt :-)






Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...