sobota 21. září 2013

Kynuté knedlíky a segedín

Udělat domácí kynuté knedlíky není žádná věda. S tímhle receptem se vždycky povedou a jsou měkké i po několika dnech. Stejně tak se dají uvařené zamrazit a máte je kdykoli po ruce.

kynuté kouskové knedlíky:
  • půl kila polohrubé mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • půlka z půlky kostky droždí (10-15gramů)
  • 1 vejce
  • 1 starší rohlík
  • cukr, sůl
Ohřejte si cca deci mléka tak, aby bylo příjemně teplé (nesmí být horké). Nalijte do větší mísy a  rozdrobte do něj droždí. Přisypte půl lžičky cukru, poprašte moukou a nechte cca deset minut kvásek vzejít.

Potom přidejte zbytek mléka, vejce, prosejte do mísy mouku a osolte. Propracujte robotem nebo pořádně růčo. Nakrájejte starší rohlík na kostičky a přidejte k těstu. Když nemáte starší pečivo, tak použijte čerstvé a nechte ho v troubě při 50 stupních chvíli prosušit. Těsto nemusí být úplně nelepivé, protože pečivo ještě vlhko pojme.

Přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě kynout cca hodinku, až těsto zdvojnásobí svůj objem.

Rozdělte těsto na dvě poloviny, vytvarujte knedlík a nechte ještě cca 10 minut dokynout. 
Mezitím si dejte vařit dostatečné množství vody. Buď použijte velký kastrol nebo raději dva, aby se vám knedlíky dobře provařily. Počítejte s tím, že ještě trochu nabudou.

Opatrně, ať se neopaříte, vložte knedlíky do vroucí osolené vody, ztlumte cca na polovinu a vařte deset minut, obraťte a vařte dalších deset minut.

Knedlík hned po vyndání pořádně propíchejte špejlí, aby vyšla pára a nesrazil se. Krájejte nití.

No nic na tom není :-)



Po létě, kdy člověk nemá chuť na těžká jídla, jsem vařila segedín.

segedín:
  • cca 700 gramů vepřového plecka
  • kysané zelí Efko v sáčku (podle mě je nejlepší)
  • 1 cibule
  • olej
  • cca dvě a půl lžíce sladké a půl lžíce pálivé papriky (kdo nemá rád pikantní, nemusí pálivou papriku dávat vůbec)
  • kysaná smetana
  • hladká mouka
  • bobkový list, nové koření, celý pepř
  • chilli paprička (nemusí být)
Na troše oleje nechte zesklovatět nakrájenou cibulku na jemno. Přidejte maso nakrájené na kostky a nechte zatáhnout. Přisypte obě papriky, případně přidejte chilli, osolte, opepřete, promíchejte a podlijte horkou vodou. Jakmile přidáte papriku, tak nesmažte dlouho, mohla by zhořknout.

Zelí pokrájejte a přidejte do hrnce. Já ho neproplachuju, máme rádi segedín kyselejší, ale nedávám všechen nálev. Ten si schovám nakonec, kdyby bylo potřeba guláš dochutit a pak ho většinou vypiju :-)
Přidejte dva bobkové listy, cca 5 kuliček nového koření a celého pepře (dávám od oka).

Vařte dokud není maso i zelí měkké. V papiňáku cca 35 minut v normálním hrnci minimálně hodinku.

Do nádoby si odlijte cca 2 deci omáčky a rozmíchejte v ní cca 3-4 lžíce hladké mouky (záleží kolik máte omáčky a jak ji chcete mít hustou). Pokud je vzniklá jíška moc hustá, nařeďte teplou vodou nebo omáčkou. Pořádně rozšlehejte metličkou, ať nemáte hrudky.

Přilijte za stálého míchání do segedinu a nechte cca 10 minut povařit.

V zakysané smetaně rozmíchejte alespoň dvě lžíce horké omáčky a potom ji vlijte do segedinu. Takhle se vám nesrazí. Někdy dávám půl na půl kysanou a sladkou smetanu, jak kdo má rád.

Podle chuti dosolte, dopopřete. Někdy když je zelí hodně kyselé, tak trošičku dosladím, ale opravdu jemně.

Segedín by měl být příjemně hustý (aby omáčka držela na knedlíku :-), ale počítejte s tím, že do druhého dne ještě vždycky zhoustne. A jako každá omáčka je lepší až druhý nebo třetí den :-).
Po vystydnutí se dá v pohodě zamrazit.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...