Milujeme ho celá rodina včetně kamarádů a kolegů v práci. Určitě bude chutnat všem, kdo nemá rád hutné dorty.
Krém je univerzální, používám ho i na semifreda nebo na klasický piškot na plech.
Nahoru můžete dát prakticky cokoli, co máte rádi. Naše nejoblíbenější varianta je s malinami, výborná kombinace je maliny-borůvky, lesní směs nebo klidně jenom jahody. Ke sladkým sušenkám a tvarohu se hodí kyselejší ovoce.
Zkoušeli jsme i mango, ananas, broskve, taky to bylo moc dobrý, ale s "červeným vrškem" ho máme radši :-)
Ovoce můžete použít čerstvé, mražené nebo i kompotované. Když dávám kompot (hlavně v zimě), tak ho rozmixuju i se šťávou a připravím klasicky jako želé.
Ovoce můžete kldně přimíchat i do tvarohové vrstvy, já ale nechávám tvaroh čistý a ovoce dávám jenom nahoru.
Stejně tak sušenková vrstva může být z jakýchkoli vašich oblíbených sušenek. Dlouho jsem dělala z máslových bebe, ale poslední dobou dávám čokoládová orea. Chutná nám to tak nejvíc a taky to pěkně vypadá - kontrast černá, bílá a červená vrstva.
tvarohový dort:
- velké balení oreo sušenek 176g (kromě dvou, co vždycky ujím :-)
- cca 30g másla
- 2 tvarohy ve vaničce
- 1 smetana ke šlehání
- 4 plátky želatiny dr. Otker
- 4 vanilkové cukry
- kůra a šťáva z menší limetky
- podle chuti moučkový cukr
- 1 dc 12% smetany nebo mléka
- 300 g malin (i mražených)
- třtinový cukr
- dortové želé dr. Oetker na 250ml tekutiny
korpus:
sušenky s máslem rozdrťte ve food procesoru. Jestli nemáte, tak nadrťte válečkem na těsto, smíchejte s máslem a pouvažujte o koupi chopperu, hodí se :-). Vzniklé těsto natlačte ve stejné vrstvě na dno dortové formy, hezky uhlaďte a dejte na chvíli do ledničky. Dno formy můžete vyložit pečícím papírem, usnadníte si práci s vyndáváním dortu. Já ale formu nevykládám a jde to taky :-)
krém:
namočte plátky želatiny do studené vody. Tvarohy smíchejte s cukrem, přidejte kůru a šťávu z limetky (podle chuti), ochutnejte a případně ještě doslaďte moučkovým cukrem.
Ohřejte si v mikrovlnce nebo v rendlíčku decku mléka nebo 12% smetany (těsně pod bod varu, ale nevařit) a rozpusťte v ní jeden plátek vymačkané želatiny po druhém.
Rozpuštěnou želatinu přilijte k tvarohům a pořádně promíchejte.
Ušlehejte polotuhou šlehačku a jemně ji vmíchejte k tvarohům s želatinou.
Krém nalijte na sušenkový korpus a dejte do ledničky ztuhnout.
ovocné želé:
dejte maliny do hrnce, podlijte je dvěma deci vody (pokud máte mražené, tak dejte vody jen trošičku, hodně pustí), oslaďte je podle chuti a přisypte dortové želé.
Vařte podle návodu (cca jednu minutku) a za občasného zamíchání nechte trochu zchladnout. Až uvidíte, že maliny začínají tuhnout, tak nalijte na krém a nechte ideálně přes noc v ledničce.
Jestli vám maliny ztuhnou až moc, tak je zase lehce zahřejte.
Komu vadí zrníčka z malin, tak nejprve povařte, propasírujte a nechte vychladnout. Až potom v malinách rozmíchejte želatinu, když ji dáte do horké tekutiny, tak se vám nadělají cucky :-)
Ztuhlý dort jemně objeďte příborovým nožem a opatrně sundejte ráfek formy. První kousek vám půjde z vyndat trošku hůř, ale další už jdou ven sami :-)
Kdysi mi Péťa dala recept a musim říct, že i když zkouším nové a nové recepty dortů, tak tenhle je stejně jeden z nejlepších.. Určitě doporučuju vyzkoušet ;-)
OdpovědětVymazatVypadá luxusně! :)
OdpovědětVymazatAhoj prossím tě, měla bych dotaz jak velkou formu používáš na tento dort?:) A taky, tu sešunky teda drtíš celé i s tou náplní, jo?:) Díky
OdpovědětVymazat