neděle 1. září 2013

Domácí beef jerky

Tento recept na sušené maso mám z food.com a určitě bude chutnat všem, co mají rádi klasické pikantní jerky. Příprava je jednoduchá, ale trochu delší, tak určitě udělejte rovnou z většího kusu masa. A taky se to dost smrskne, takže z půl kila byste toho moc neměli :-)
Já jsem na výrobu použila krásnej kus roštěnce, ale v originál receptu je svíčková nebo hovězí pupek (flank steak). Podle mě je to ale jedno, naložením a pomalým sušením maso krásně zkřehne, tak mi svíčkový přijde až trochu škoda..

Recept jsem si trochu poupravila a v tomhle provedení je pikantnější. Já miluju hodně pálivá jídla, tak možná pro někoho, kdo ne, bych ubrala na cayenském papři a chili, bude stačit ostrost z omáčky.


beef jerky:
  • 1kg hovězího roštěnce
  • 2 lžičky soli
  • lžičky pepře
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 2 lžičky sušeného mletého chili
  • 2 lžičky sušené cibule (pokud nemáte, nic zásadního se nestane)
  • 3 lžičky cayenského pepře
  • 1/4 hrnku kvalitní sojovky (doporučuju kikkoman)
  • 1/2 hrnku worcestru
  • 1/2 hrnku pálivé omáčky (používám tuhle)


Maso nakrájíme na proužky cca 4x8cm, tlouška cca 0,5-1 cm. Nedělejte je moc tlusté, doba sušení se pak tím víc protáhne a správný jerk je tlustý tak akorát :-).
Pro snadnější krájení můžete maso nechat na chvíli v mrazáku.
Smíchejte všechny ingredience na marinádu, vložte maso a nechte přes noc v lednici.
Druhý den si rozehřejte troubu na cca 60 stupňů, mřížku vložte do horní části trouby a do spodní dejte plech vyložený pečícím papírem, aby mělo maso kam odkapávat.
Každý proužek propíchněte párátkem a položte mezi dvě šprincle ve mřížce tak, aby viselo. Začnětě věšet odzadu a postupně tímto způsobem navěste všechno maso, až to bude vypadat jak na vietnamské tržnici :-). Možná bude pochopitelnější obrázek než můj popis :-).




A pak sušte, až je maso usušené do požadovaného stupně. Ke konci můžete zvýšit teplotu v troubě na 70 stupňu. Mně to trvalo asi 6 hodin, ale příště bych sušila ještě aspoň o hodinku déle. Ty silnější jerky ještě trošku chtěly :-).








1 komentář:

  1. Já jsem sušené maso jerky zkoušel asi třikrát, ale nikdy z toho nebylo nic, z čeho bych se posadil na zadek. Přitom sušené maso, sušené salámy a cokoliv, co je usušené a zakonzervované vzduchem mám fakt rád. :) Ale asi na to doma nemám vhodné podmínky. Dělal jsem teda klasické jerky sušené u okna v bytě, jednou jsem to zkoušel i ve sklepě u okénka. Ale asi špatné podmínky, jak říkám. ;-)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...