pondělí 2. září 2013

Nejlepší chicken/vegetarian vindaloo

Kdo má rád indická jídla a konkrétně vindaloo, tak ať zkusí tenhle recept. Našla jsem ho jako "best vindaloo ever" (od hrozně vtipný paní na titlisbusykitchen.com, to vám stojí za podívanou :-) a musim říct, že je opravdu nejlepší, co jsem kdy měla.
Upozorňuju, že to není nic pro ty, co nemají rádi ostrá jídla (pokud by někoho napadlo ubrat na chili, tak to nedělejte, už to pak nebude mít s vindaloo moc společnýho). A to že mě jen tak něco nepálí, tak tohle je fakt hodně ostrý, přesně tak, jak má správné vindaloo být :-)

Možná budete mít problém se všemi surovinami (a  možná nějaká z nich nebudete ani znát jako já :-), ale pokud je neseženete v obchodě, tak není problém objednat na netu. Nenechte se tím odradit, vydrží vám dlouho. Samozřejmě, že se dá už hotová pasta koupit, ale není to ono. Až vyzkoušíte, uvěříte :-)

  • 600 g kuřecích prsou (nakrájených na kostky)
  • 2 nakrájené cibule
  • 3 větší nakrájená rajčata
  • 2 lžíce ghí (přepuštěného másla) nebo rostlinného oleje
  • 2 větší brambory
pasta:
  • 2 lžičky černých hořčičných semínek
  • 1 lžička pískavice
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 4 bobkové listy
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého chili
  • 1 lžička semen kardamonu
  • 4 čerstvé zelené papričky (já těch dlouhých, jakoby voskových, dávám 5)
  • 2 lžíce česnekové a zázvorové pasty (pokud nemáte, nahraďte čerstvým jemně nastrouhaným česnekem/zázvorem)
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky hřebíčku
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 4 lžíce bílého octa

Nejprve si ve hmoždíři podrťte bobkové listy, pepř, pískavici, kardamon, horčičná semena a potom to dejte do mixéru a a rozdrťte na jemný prášek. Přidejte ostatní suroviny a umixujte dohladka, ocet přidejte tak, aby vám vznikla hladká, hustá pasta. Jde to i tyčovým mixérem, ale podstatně hůř :-)
Pasta je opravdu pálivá, tak pozor, kdo má citlivější kůži, ať se nepopálí (záleží, jak máte ostré papričky, jednou jsem to dělala z habanero a to bylo fakt vostrý :-). Ostrost a tu správnou chuť nedává jenom chili, ale i ostatní koření, proto nic nevynechejte. 

Maso smíchejte s pastou a nechte odležet ideálně přes noc.

Na pánvi rozehřejte ghí nebo olej a začněte pomalu smažit cibuli do zlatohnědé barvy, zabere to cca 10-15 minut. Vyndejte ji děrovanou naběračkou a dejte stranou.

Vložte maso i s marinádou a smažte ze všech stran cca 5 minut. Paní na videu od této fáze používá rukavice, ale tak hrozný to není :-)

Přidejte krájená rajčata, vraťte cibuli, podlijte cca 150 ml vody a vařte zakryté tak 30 minut. Posledních deset minut odkryjte a případně podle potřeby a toho, jak chcete mít hustou omáčku, dolijte vodu.
Mezitím si zvlášť uvařte brambory nakrájené na kostičky do měkka a přidejte ke konci k omáčce a je hotovo :-)


Moje ještě oblíbenější je zeleninové vindaloo. Je i podstatně rychlejší, protože nic nenakládáte. Postup je stejný, ale ve fázi osmažené cibule vložíte veškerou pokrájenou zeleninu, podlijete a dusíte do měkka.
  • 2 mrkve  
  • 3 řapíkaté celery
  • 1 menší fenykl
  • 1 cuketa
  • 1 zelená paprika
  • hrst hub (nedávám)
  • 2 větší brambory (opět uvařit zvlášť a přidat až na konci)


Podávejte posypané čerstvým koriandrem s rýží basmati a chlebem naan, který si udělejte sami, není to nic těžkého:

naan:
  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička soli
  • 7 g čerstvého nebo půlka sáčku sušeného droždí
  • 3 lžíce olivového oleje

Smíchejte všechny ingredience dohromady, jen sůl nedávejte přímo na droždí. Vodu přidávejte podle potřeby, aby těsto nelepilo. Nechte v teple zdvojnásobit objem a rozdělte na 5 dílů. Ty vyválejte do nepravidelných tvarů (tradiční je tvar slzy, ale jak vám to vyjde). Na délku budou  mít cca 15 cm.
Troubu rozehřejte na 200 stupňů a dejte plech do horní části.
Přendejte naan na rozpálený plech a pečte dokud nebude mít  lehce opálené bubliny (cca 3 minutky).
Mezitím si smíchejte rozdrcený česnek s olivovým olejem a touto pastou hotové naany potřete a posypte pokrájeným čerstvým koriandrem.

A můžete servírovat.  Nenechte se odradit delším postupem, jenom se to zdá, jediné, co trvá, je vindaloo pasta, ale tu jakmile budete dělat po několikáté, tak to bude taky brnkačka :-)




A na zapití se vám bude hodit mango lassi, které tlumí ostrost a je samo o sobě výborný (já bych ho mohla pít pořád :-)

mango lassi:
  • 2 zralá oloupaná pokrájená manga
  • 1 velký poctivý hustý jogurt (dávám selský, ale může být i řecký)
  • 2 lžíce hnědého cukru (nebo podle chuti)
  • hrnek ledu
  • případně limetka na dochucení

Vše rozmixujte dohladka a upíjejte k vindaloo :-)




Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...