Upozorňuju, že to není nic pro ty, co nemají rádi ostrá jídla (pokud by někoho napadlo ubrat na chili, tak to nedělejte, už to pak nebude mít s vindaloo moc společnýho). A to že mě jen tak něco nepálí, tak tohle je fakt hodně ostrý, přesně tak, jak má správné vindaloo být :-)
Možná budete mít problém se všemi surovinami (a možná nějaká z nich nebudete ani znát jako já :-), ale pokud je neseženete v obchodě, tak není problém objednat na netu. Nenechte se tím odradit, vydrží vám dlouho. Samozřejmě, že se dá už hotová pasta koupit, ale není to ono. Až vyzkoušíte, uvěříte :-)
- 600 g kuřecích prsou (nakrájených na kostky)
- 2 nakrájené cibule
- 3 větší nakrájená rajčata
- 2 lžíce ghí (přepuštěného másla) nebo rostlinného oleje
- 2 větší brambory
pasta:
- 2 lžičky černých hořčičných semínek
- 1 lžička pískavice
- 1 lžička celého černého pepře
- 4 bobkové listy
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého chili
- 1 lžička semen kardamonu
- 4 čerstvé zelené papričky (já těch dlouhých, jakoby voskových, dávám 5)
- 2 lžíce česnekové a zázvorové pasty (pokud nemáte, nahraďte čerstvým jemně nastrouhaným česnekem/zázvorem)
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky hřebíčku
- 1/2 lžičky kurkumy
- 4 lžíce bílého octa
Nejprve si ve hmoždíři podrťte bobkové listy, pepř, pískavici, kardamon, horčičná semena a potom to dejte do mixéru a a rozdrťte na jemný prášek. Přidejte ostatní suroviny a umixujte dohladka, ocet přidejte tak, aby vám vznikla hladká, hustá pasta. Jde to i tyčovým mixérem, ale podstatně hůř :-)
Pasta je opravdu pálivá, tak pozor, kdo má citlivější kůži, ať se nepopálí (záleží, jak máte ostré papričky, jednou jsem to dělala z habanero a to bylo fakt vostrý :-). Ostrost a tu správnou chuť nedává jenom chili, ale i ostatní koření, proto nic nevynechejte.
Maso smíchejte s pastou a nechte odležet ideálně přes noc.
Na pánvi rozehřejte ghí nebo olej a začněte pomalu smažit cibuli do zlatohnědé barvy, zabere to cca 10-15 minut. Vyndejte ji děrovanou naběračkou a dejte stranou.
Vložte maso i s marinádou a smažte ze všech stran cca 5 minut. Paní na videu od této fáze používá rukavice, ale tak hrozný to není :-)
Přidejte krájená rajčata, vraťte cibuli, podlijte cca 150 ml vody a vařte zakryté tak 30 minut. Posledních deset minut odkryjte a případně podle potřeby a toho, jak chcete mít hustou omáčku, dolijte vodu.
Mezitím si zvlášť uvařte brambory nakrájené na kostičky do měkka a přidejte ke konci k omáčce a je hotovo :-)
Moje ještě oblíbenější je zeleninové vindaloo. Je i podstatně rychlejší, protože nic nenakládáte. Postup je stejný, ale ve fázi osmažené cibule vložíte veškerou pokrájenou zeleninu, podlijete a dusíte do měkka.
- 2 mrkve
- 3 řapíkaté celery
- 1 menší fenykl
- 1 cuketa
- 1 zelená paprika
- hrst hub (nedávám)
- 2 větší brambory (opět uvařit zvlášť a přidat až na konci)
Podávejte posypané čerstvým koriandrem s rýží basmati a chlebem naan, který si udělejte sami, není to nic těžkého:
naan:
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky cukru
- 1 lžička soli
- 7 g čerstvého nebo půlka sáčku sušeného droždí
- 3 lžíce olivového oleje
Smíchejte všechny ingredience dohromady, jen sůl nedávejte přímo na droždí. Vodu přidávejte podle potřeby, aby těsto nelepilo. Nechte v teple zdvojnásobit objem a rozdělte na 5 dílů. Ty vyválejte do nepravidelných tvarů (tradiční je tvar slzy, ale jak vám to vyjde). Na délku budou mít cca 15 cm.
Troubu rozehřejte na 200 stupňů a dejte plech do horní části.
Přendejte naan na rozpálený plech a pečte dokud nebude mít lehce opálené bubliny (cca 3 minutky).
Mezitím si smíchejte rozdrcený česnek s olivovým olejem a touto pastou hotové naany potřete a posypte pokrájeným čerstvým koriandrem.
A můžete servírovat. Nenechte se odradit delším postupem, jenom se to zdá, jediné, co trvá, je vindaloo pasta, ale tu jakmile budete dělat po několikáté, tak to bude taky brnkačka :-)
A na zapití se vám bude hodit mango lassi, které tlumí ostrost a je samo o sobě výborný (já bych ho mohla pít pořád :-)
mango lassi:
mango lassi:
- 2 zralá oloupaná pokrájená manga
- 1 velký poctivý hustý jogurt (dávám selský, ale může být i řecký)
- 2 lžíce hnědého cukru (nebo podle chuti)
- hrnek ledu
- případně limetka na dochucení
Vše rozmixujte dohladka a upíjejte k vindaloo :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat