pondělí 2. září 2013

Carpaccio z červené řepy

Receptů na carpaccio z červené řepy existuje několik a je to v posledních letech hodně profláklá "specialita". V každém případě je to rychlovka, dobře to vypadá a chutná to i těm, co mají řepu zažitou jenom ze školní jídelny :-). My máme nejradši tuhle variantu z pečené nebo vařené řepy.

Když chci přípravu urychlit a zjednodušit, tak koupím už předvařenou řepu, mají ji v každém větším supermarketu za cca 40,-. Tu pak stačí nakrájet, chvilku nechat při pokojové teplotě marinovat a můžete podávat.
Pokud budete řepu péct, tak počítejte s tím, že to bude minimálně hodinku trvat.


  • 4 malé tvrdé červené řepy
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce balzamica
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • měkký sýr
  • rukola

Řepu vydrbejte kartáčkem, zabalte do dvou vrstev alobalu a dejte péct do trouby na 200 stupňů cca na hodinu. Záleží jak máte velkou a starou řepu. Jestli je hotová zkontrolujte špejlí, která musí řepou v pohodě projít.
Metličkou si vymíchejte dresing z medu, octa, oleje, soli a pepře (množství uvedených ingrediencí berte s rezervou, dávám to od oka, přizpůsobte si množství podle svojí chuti)
Řepu nechte chvíli vystydnout, pak ji oloupejte a nakrájejte na tenoučké plátky. Kdo má mandolínu, tak může na ní, ale jde to v pohodě i nožem (já jsem líná ji potom umývat, takže krájím nožem :-). Přidejte k marinádě a nechte chvilku odležet.

Servírujte na talíř na způsob klasického carpaccia. Na řepu rozdrobte trochu sýra (výborná je lučina do salátu nebo měkký kozí sýr) a navrch dejte lístky rukoly, kterou jste předtím ochutili octem,olejem, solí a pepřem.

Je to moc dobrý předkrm nebo malá, ale zdravá, večeře :-)







Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...