Pro vegetariány je možné slaninu vynechat, dělám ji někdy s a někdy bez. Zvykla jsem si poslední dobou při vaření používat místo slaniny pancettu, přijde mi lepší, ale do polévky je to celkem jedno. Dejte co máte :-). Výborná čočkovka je i uzená z žeber (žebra uvařit, obrat do polévky a použít vývar). Mouku nedávám, zahušťuju rozmixovanou zeleninou a čočkou, proto ji tam je tolik :-)
Stejně tak chilli, kdo nemá pikantní rád, tak ať nedává, ale aspoň kousek tomu dá říz a zahřeje :-)
Někdy přidávám kostku zeleninového bio bujonu, ale jde to v pohodě i bez něj.
čočková polévka:
- 1 cibule
- 10dkg pancetty nebo slaniny
- půl balení zelené čočky lagris
- chilli paprička podle chuti
- 2 velké mrkve nebo tři menší
- 1/2 středně velkého celeru
- dva větší stroužky česneku
- bobkový list, nové koření, celý pepř
- olivový olej
- ocet
Čočku si namočte alespoň hodinu předem. Potom vodu sceďte.
Na troše oleje nechte vzpěnit nakrájenou cibuli se slaninou a na jemno nakrájenou chili papričkou. Zalijte cca 1,5 l vody.
Přidejte čočku, na půlkolečka nakrájenou mrkev a na podobně velké kousky pokrájený celer. Česnek nakrájejte na jemno nebo prolisujte. Vložte dva bobkové listy, několik kuliček nového koření a celého pepře, přiklopte a nechte vařit do měkka. Záleží jak dlouho jste měli namočenou čočku, ale nebude to trvat déle než hoďku, spíš méně.
Ochutnejte a jestli je čočka měkká, tak polévku osolte. Nahrubo v hrnci promixujte ponorným mixérem, aby se polévka zahustila, ale zůstaly ještě celé kousky zeleniny i čočky. Ať z toho neuděláte krém :-)
Podle chuti okyselte octem a případně dosolte nebo dejte trošku česneku. Octu přilijte raději méně a nechte na stole, ať si každý dochutí sám podle sebe.
Servírujte s česnekovými krutony z bílého pečiva (osmažte na oleji na kostičky nakrájené pečivo s rozmáčklým stroužkem česneku) a čerstvě mletým pepřem.
Dobrou chuť :-)
Tak tuhle polévku jíme kolikrát tejden a i dvakrat do měsíce :-))
Žádné komentáře:
Okomentovat