čtvrtek 31. října 2013

Boršč

Naše další oblíbená "zimní" polévka, která vydá za normální jídlo. Není to originál ukrajinský recept, přijde mi zbytečný dávat několik druhů masa. Někdy dělám boršč i jenom zeleninový. Můžete přidat i hlávkové zelí, ale já dělám bez.

Polévku trochu zahušťuju rozmixovanou zeleninou, ale kdo má radši "vývarovější" polévky, tak nic mixovat nemusí, může nechat jen tak.

Boršč:

  • třičtvtě kila hovězího vhodného na dušení (většinou kupuju hrudí, přední nebo plec)
  • 2 morkové kostí (nemusí být)
  • 2 velké mrkve
  • půlka celeru
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 3 bobkové listy
  • pár kuliček nového koření a celého pepře
  • nakládaná řepa (dávám cca třičtvrtě sáčku od efka)
  • konzerva krájených loupaných rajčat
  • kysaná smetana

Dám vařit do papiňáku maso, morkové kosti, kořenovou zeleninu, cibuli, koření a pořádně osolím. Vařím asi třičtvrtě hodiny dokud není maso měkké, záleží, co máte za část a jak starý kus :-). 

Potom vývar přecedím do jiného hrnce, přidám řepu i s lákem, celou konzervu rajčat a povařím. Po chvilce přikrájím zeleninu z vývaru, trochu si odeberu stranou a promixuju ponorným mixérem. Vrátím do polévky, přidám na kousky nakrájené maso a podle chuti dosolím, dopepřím, dokyselím, prostě přidám, co je potřeba. Většinou jenom trošku doslazuju, záleží, jak máte ochucený vývar a jestli máte radši polévku kyselejší nebo sladší.

Při podávání dám na talíř kopeček zakysané smetany.

No a je to :-)





1 komentář:

  1. Miluju. Jako fakt mám boršč rád. Bohužel nejsem moc zdatný kuchař, takže občas musím funkční recepty hledat. Škoda, že neexistuje nějaká appka pro takové začátečníky, jako jsem já. Většinou nacházím jen recepty pro lidi, kteří se v kuchyni pohybují a jsou tam jako doma. Holt díra na trhu, kterou by mohla tvorba mobilních aplikací zaplnit. Já bych za tu aplikaci klidně zaplatil. :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...