pátek 1. listopadu 2013

Bůček po vietnamsku

Asi před půl rokem jsem byla poprvé (a od tý doby i naposledy :-) v Sapě. Byli jsme se tam najíst ve fakt autentickém bistru, kde měli výborný bun cha. To maso by teda nemuselo mít ty chlupy a hygiena by taky mohla být lepší :-)), ale bylo to vážně dobrý. 

Nedávno jsem natrefila u cuketky na recept a musim říct, že to chutná opravdu hodně podobně a navíc žádný chlupy :-)

Příprava je úplně jednoduchá, maso by šlo upéct i v troubě pod grilem, ale na ohni je to lepší. Takže jestli máte možnost, tak šup s ním na gril.

Způsobů, jak to jíst, je několik. Můžete si maso v omáčce jenom máčet (pak ji tolik neřeďte) a nudle, bylinky a ostatní jíst zvlášť.
My to jíme tak, jak jsme to odkoukali od místních v Sapě :-). A je to tak podle mě i lepší. Na talíř se natrhají bylinky (těmi nešetřete, hlavně koriandrem), salát, nandá se pořádná porce nudlí, masa a všechno se zalije omáčkou.

Omáčku zřeďte podle chuti a množství upravte podle potřeby. Já dělám uvedené množství krát cca 6 a o něco víc horké vody. Když ji uděláte málo, tak si není problém v průběhu jídla udělat další, je to rychlovka.


bůček - bun cha:
  • cca 0,5 kg hezkého masového bůčku bez kosti (údajně jde použít krkovici)
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1/2 lžíce dobré sojovky
  • olej
  • mletý pepř
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1 velká cibule na tenká půlkolečka
omáčka - nuoc cham:
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • menší mrkev na kolečka
  • malá chilli paprička (jde vynechat a dát zvlášt k jídlu)
  • 2 a více lžic horké vody
k podávání:
  • tenké (ne úplně) rýžové nudle
  • koriandr 
  • chilli paprička
  • jarní cibulka
  • ledový salát
  • další bylinky podle chuti a možností, ce seženete, ideálně thajská máta, bazalka..

Maso si nakrájejte na tenoučké plátky o velikosti jednoho sousta. Dobře to půjde, když necháte bůček na chvíli v mražáku. Plátky musí být opravdu tenoučké (méně než 0,5 cm), aby úprava byla rychlá.
Smíchejte přísady na marinádu a naložte do ní maso. Přidejte cibuli a česnek a nechte alespoň hodinu v lednici přikryté fresh folií.

Na omáčku smíchejte všechny přísady a přidejte horkou vodu. Pořádně míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Jak jsem psala výše, tak množství upravte podle chuti, jenom dodržte uvedený poměr.

Pak už je potřeba jenom všechno dobře načasovat, protože příprava je rychlá.

Pořádně rozpalte gril (v nouzi troubu). Připravte si všechny ostatní suroviny na stůl. Jakmile bude skoro rozpálený gril, tak namočte rýžové nudle (záleží, jaké máte, většinou je potřeba nachvíli je namočit a pak 3-4 minutky povařit).

Jakmile budete dávat maso na gril, tak začněte vařit nudle. V tomhle případě je lepší účast dvou osob :-)
My máme gril, kdy nám kousky masa nepropadly dovnitř, ale jestli nemáte, tak to dejte na grilovací tácek nebo do speciální mřížky, kterou můžete otáčet. Koukněte k Cuketkovi.
Péct maso budete tak 5 minutek, takže od toho nikam moc neodcházejte. Když se okraje trošku připečou, tak to vůbec nevadí, naopak. Cukr na mase hezky zkaramelizuje.

No a pak stačí jen všechno nanosit na stůl a každý se občerství sám. Z uvedeného množství jsme se najedli tři, tak akorát :-)

Akorát jsme to tak zhltli, že jsem to nestihla vyfotit na talíři :-)






Určitě to zkuste, je to moc dobrý. I když bůček extra nevyhledávám, tak tady mi chutná. Kupte hezky libový kus a z tenoučkých plátků se tuk hezky vypeče. 

A jednou za čas se takhle promastit chce :-)






3 komentáře:

  1. Podobný vietnamský bůček mám hrozně rád. Obecně máme s manželkou rádi sladkokyselé chutě, takže asijská kuchyně je prostě tutovka. :) Teď jsem začal dělat i sušené maso jerky po asijsku. Je to kombinace limetkové šťávy, sojovky a chilli. Chutná to poměrně dobře na domácí výrobu. Teda mě to chutná moc, ostatní se na to tváří tak nějak rozpačitě. Ale za mě v klidu. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Za mě osobně je bůček jedno z nejvíce přehlížených a neprávem podceňovaných kusů mas. Když ho půjdete koupit, tak to rozhodně neudělá díru do vaší malé peněženky a když ho připravujete, tak je to fakt hodně jednoduché. A jako dá se připravovat fakticky snad na tisíc způsobů. Jak po thajsku, tak třeba i český bůček na kmínu, výpečky...

    OdpovědětVymazat
  3. Mňam, už se mi sbíhají sliny. Vietnamská kuchyně je moje oblíbená a bůček miluju. Tenhle recept určitě vyzkouším. Akorát místo smažení ho hodím na můj nový elektrický gril, který jsem si koupila tady https://www.avenberg.cz/k112-grilovani-elektricke-grily, protože to je zdravější a chuť je fantastická. Už se těším, až vyzkouším tu novou marinádu.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...