pondělí 4. listopadu 2013

Rillettes - francouzská masová pomazánka

Rillettes (rijet) dělá manžel a musim uznat, že moc dobře :-). Je to fakt výborná pomazánka, sice tučnější, ale v tomhle počasí se to dá. Poměr maso a sádlo se dá regulovat, podle toho jak máte rádi. My máme rádi pomazánku víc masovou, tak sádla dáváme o něco méně, jinak to může být 1:1. A z masa kombinujeme libový bůček a krkovici.

Stejně tak můžete do pomazánky přidat další ingredience jako víno, cibuli nebo koření. Doporučuju nejprve vyzkoušet variantu bez ničeho. Nám chutná nejvíc jenom s přidáním soli, pepře a skleničkou bílého vína (to tam vůbec cítit není, dá tomu jenom trochu nakyslou chuť). Cibuli si dáváme čerstvou až na chleba :-)

Nemá smysl dělat rillettes z méně než dvou kil masa. Za prvé proto, že příprava je zdlouhavá, celkově budete vařit asi sedm hodin, a taky proto, že v lednici vám vydrží dlouho nebo se dá i zamrazit. Když použijete hezkou skleničku, tak je to i hezký jedlý dárek. A uvidíte, že se zavděčíte skoro každému.






Pork rillettes:

  • 1 kg sádla (kůži odstraňte)
  • 1,5 kg masa (libovější bůček bez kosti a kůže, krkovice nebo i plec)
  • sůl
  • pepř
  • případně sklenička bílého vína


Nakrájejte si bůček na kostky cca 3x3cm. Dejte na velmi mírný oheň rozpouštět do velkého hrnce a občas zamíchejte. Jakmile začne zlátnout, tak přidejte ostatní maso nakrájené na o něco větší kostky než bůček.
Zalijte trochou vody, jen tak aby bylo maso sotva pomořené, plamen nechte na polovinu a za občasného promíchání vařte hodinu. Pokud by se maso začalo smažit, tak přidejte vodu.

Po hodině maso zamíchejte, ztlumte úplně na minimum a přiklopené poklicí vařte tři hodiny.

Když půjdete kolem, tak promíchejte a podle potřeby přilijte vodu. Maso se má velmi jemně vařit, určitě ne smažit.

Po třech hodinách přidejte sůl a případně víno a vařte další tři hodiny pořád na mírném ohni teď už bez pokličky. Můžete přidat kůži, kterou jste odkrojili a kterou po uvaření vyhodíte. Dá tomu jenom hezkou vůni.

Po dalších třech hodinách vypněte plamen a opepřete čerstvě mletým pepřem. Mělo by být hotovo. Jestli má maso správnou konzistenci poznáte tak, že se rozpadlo nebo při jemném tlaku vidličky neklade žádný odpor.

Nechte chvilku odpočinou a rozlijte do připravených nádob.

Jakmile ztuhne, tak můžete ochutnávat. Určitě budete potřebovat dobrý čerstvý chleba, zkusit můžete i na sucho opečený. Rillettes si ještě při servírování osolte mořskou solí a opepřete čerstvě mletým pepřem. Přidat můžete čerstvou cibulku.

Dobrou chuť :-)




Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...