středa 30. října 2013

Mrkváč

Je to fakt výborný dort, dneska už si ho můžete dát skoro všude, ale dřív ho mívali hlavně ve Starbucks. Kdo nezná, tak se nemusí bát mrkve, není v těstě vůbec cítit. Dá tomu akorát super vláčnost.

Dávám půl napůl polohrubou a špaldovou mouku, třtinový cukr, olivový olej a snad kilo mrkve :-)). Takže zdravá a dietní záležitost :-)

Těsto můžete upéct klidně i na plech nebo jako mufiny.

Na polevu můžete teoreticky použít i lučinu nebo tvaroh. Ale philadelhie je philadelphie, vyplatí se připlatit si. Já ji kupuju v Německu, vyjde tam daleko levněji.

V originál receptu je dvojnásobné množství cukru, nechápu ty americký recepty.. takhle to úplně stačí.




těsto:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • troška soli
  • 2 lžičky skořice
  • 1 a čtvrt oleje
  • 3 hrnky na hrubo nastrouhané mrkve (dávám i část na jemno)
  • hrnek nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • trocha javorového sirupu nebo vanilkového extraktu (nedávám)


poleva:

  • 500 g sýru philadelphia
  • šťáva z jednoho citronu
  • moučkový cukr podle chuti
  • 2 lžíce másla (aby poleva nepopraskala)
  • lžička javorového sirupu nebo vanilkového extraktu (nedávám)


Rozehřejte si troubu na 175 stupňů.

Vejce vyšlehejte s cukrem, smíchejte všechny sypké suroviny a vmíchejte k našlehaným vejcím. Přidejte olej, mrkev, ořechy a dobře promíchejte. Vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané formy a dejte péct.

Doba pečení záleží na použité formě. V malé dortové (průměr 24cm) to bude trvat cca hodinu a čtvrt a v půlce přikrývám pečícím papírem, aby se mi ze shora nepřipálil. Zkontrolujte jestli je upečený klasicky špejlí.

Po upečení nechte vychladnout ideálně na mřížce.

Na krém smíchejte všechny suroviny, podle chuti oslaďte moučkovým cukrem.

Dort rozřízněte v půlce (pokud budete péct v malé formě, tak se dá v pohodě rozříznout i dvakrát) a aby vypadal hezky, tak ho celý otáčte vzhůru nohama. Je pak hezký rovný. Ten vypouklý "hrb" si do rána sedne. Zhruba třetinu krému namažte dovnitř dortu, přiklopte druhým patrem a pomažte vršek i boky dortu.

Ozdobit ho můžete podle vlastní chuti. Já jsem ho tentokrát jenom posypala jemně posekanými vlašáky.









Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...