pondělí 3. února 2014

Housky na burgery

Určitě doporučuju vyzkoušet, jenom zvažte, jestli vám nebudou stačit z polovičního množství. Já si to nepřečetla a pro dva jich je docela dost :-). V receptu píšou 24, já jich  měla 16, máme rádi pořádný, velký, americký burgery :-))

Ale zase na druhou stranu jsou moc dobrý i jen tak se sýrem, salámem nebo na sladko s džemem. A i druhý den jsou stejně měkké. Třetí už bych je asi rozpekla na grilu nebo rovnou dala zamrazit na později.

Recept jsem si vypůjčila na megvkuchyni.cz, kde jsou i fotky z procesu, což já jsem zapomněla. Pro ještě bližší info můžete mrknout k maškrtnici. Ale není potřeba nijak dalece študovat postup, s těstem se krásně pracovalo, jen potom při tvarování housek víc lepilo.


Burgerové housky:

preferment (připravte den předem)

  • 333 g hladké mouky
  • 333 g vody
  • drobek droždí 

těsto:

  • 666 g hladké mouky
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 40 g cukru
  • 2 velká nebo 3 střední vejce
  • 20 g soli
  • 20 g droždí
  • preferment
  • mléko na potření, sezam na posypání


Večer předem si připravte preferment tak, že rozmícháte drobek droždí ve vodě a smícháte s moukou. Přikryjte a nechte 12-24hod stát. Vznikne něco podobného kvásku, hodně bublinatá směs.

Druhý den zadělejte těsto. Počítejte s cca 4 hodinovým kynutím+přípravou.

Smíchejte mléko s droždím a cukrem.

Přidejte vejce, mouku, sůl a preferment.

Potom vmíchejte rozpuštěné máslo, nejlíp si vezměte na pomoc robota a vypracujte hladké těsto. Bude se vám lepit, ale tak je to v pořádku.

Přendejte do olejem vymazané mísy a nechte kynou cca 2 hod a během té doby těsto dvakrát přeložte. Neudělala jsem ani jedno (vymazanou mísu olejem ani překládání a nic se nestalo).

Pomoučete si linku a těsto rozdělte na požadovaný počet kousků. Komu vyhovuje klasická velikost, tak jich udělá 24, kdo chce mít větší, tak 16 (takové mají v makru).

Vytvarujte bulky a naskládejte je na pečící papír. Housky nabudou, tak je nedávejte blízko k sobě. Já pekla po čtyřech, vešlo by se jich možná tak pět, víc takhle velkých ne.

Po 15 minutách je splácněte a nechte ještě hodinku a půl dokynout. 

Potřete mlékem a posypte sezamem. Kdybyste chtěli lesklý povrch, tak je potřete vajíčkem, ale to se mi nějak na burgery nehodí.

Rozpalte troubu na 230 stupňů, dejte do spodní části nádobu s horkou vodou a pečte do zlatava, cca 15 minut.




A dál pokračujte podle fantazie :-)











6 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Vždycky jsem kupovala hotové housky na burgery, ale teď se určitě pustím do pečení vlastních. Ta myšlenka s přidáním sezamových semínek na vrch je perfektní, protože to dodá houskám ten pravý burger vzhled. Jen přemýšlím, jestli by šlo do těsta přidat i nějaké bylinky pro extra chuť. S rodinou milujeme grilování, a tak manžel koupil nový gril na stránkách https://www.avenberg.cz/k93-grilovani, na který se vejde hodně burgerů a zeleniny.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, domácí housky na burgery jsou podle mě to nejlepší. Já jsem je zkoušela už několikrát, ale zatím se mi nepodařilo upéct je podle mých představ. Máte zkušenosti s přípravou domácích burgerových housek? Používáte nějaké speciální recepty nebo triky, aby byly housky měkké a chutné? Jak připravujete burgery doma, a jaké do nich dáváte koření? Děkuji za odpovědi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, já vždycky dělám housky na burgery s přidaným máslem a mlékem, protože to jim dodá skvělou měkkost. Používám taky kvasnice, aby byly nadýchané. Co se týká burgerů, tak ty griluji na titanové grilovací pánvi a přidávám koření, jako je paprika, pepř, oregano a česnek. Na téhle pánvi se jídlo perfektně propeče a nic se nepřichytává.

      Vymazat
    2. Dobrý den, já housky většinou dělám s trochou medu, který jim dodá špetku příjemné sladkosti. Když je peču, tak je potírám vajíčkem, aby měly zlatavou kůrku. Co se týká titanového nádobí, tak to jsem si koupila na stránkách zgastro.cz, kde mají velký výběr. Musím souhlasit, že se na titanové grilovací pánvi perfektně dělají burgery.

      Vymazat
    3. Zdravím, přidání medu do housek je výborný nápad. Do housek je důležité použít kvalitní suroviny, jako je čerstvé droždí a celozrnná mouka. Já do burgerů přidávám avokádo a karamelizovanou cibuli, které dodávají úžasnou chuť. Musím souhlasit, že titanové nádobí je opravdu výborné na přípravu burgerů, protože se rychle zahřívá a maso je perfektně šťavnaté.

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...