úterý 28. ledna 2014

Svíčková omáčka

Každý má rád svíčkovou jinak, nám chutná, když je hodně zeleninová a chuťově výrazně sladkokyselá. A přesně takový, je tenhle recept. Mimochodem je to recept Václava Friče a ten se vyzná :-)

Množství zeleniny není v omáčce až zase tolik znát (jak by se mohlo zdát), dlouhým smažením se zredukuje na minimum a po rozmixování omáčku krásně zahustí, takže není potřeba dávat žádnou mouku.

 Je potřeba zeleninu smažit opravdu dlouho, tak půl-třičtvrtě hodiny, do krásně zlatava. To dá omáčce krásnou barvu.

Množství je tak na 5-6 porcí, záleží, jak moc ji naředíte.

svíčková omáčka:

  • 1 kg hovězího masa (používám plec)
  • 1 menší celer
  • 4-5 mrkví
  • 2 petržele
  • 2 cibule
  • 1 jablko
  • 100 g špeku
  • 75 g másla
  • 75 g sádla (dávám jen máslo)
  • 100 g cukru krupice
  • 100 ml octa
  • 2 polévkové lžíce hořčice
  • 150 ml bílého vína
  • 3 bobkové listy, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření
  • hovězí vývar
  • 250 ml smetany
  • sůl, pepř nebo citron na dochucení (není potřeba)


Maso očistěte a prošpikujte (dobře to jde, když špek dáte do mrazáku). Svažte kuchyňským provázkem do válečku. Když vám špek zbyde, tak ho nakrájejte do hrnce.



Nastrouhejte si zeleninu a nakrájejte si cibuli i jablko.

Do hrnce dejte máslo a sádlo a začněte smažit kořenovou zeleninu. Jemně osolte. Často míchejte, aby se zelenina opékala rovnoměrně a osmažila se do zlata. Přidejte cibuli a dál smažte.

Přisypte cukr a jablko a nechte zkaramelizovat.

Přidejte hořčici s koření. Vlijte ocet a nechte ho odpařit.

Zeleninu odhrňte na stranu a orestujte ze všech stran maso, aby se zatáhlo.

Podlijte vínem a vývarem, aby bylo maso tak tak ponořené a dejte vařit nebo péct do trouby do měkka. V papiňáku to bude trvat cca hodinku.

Maso vyndejte. Z omáčky vyndejte koření (když tam něco zůstane, tak se tolik neděje) a rozmixujte ji dohladka. Podle potřeby dořeďte a případně osolte. Vlijte smetanu a už dál nevařte.

Máte hotovo :-)

A k takhle dobré svíčkové jedině domácí knedlík











1 komentář:

  1. Moje oblíbené jídlo. Na druhou stranu ale když máte jít a do papírové tašky na nákup potřebujete dát všechny ty potřebné ingredience, tak se prostě a jednoduše docela prohnete a jako když to chcete mít fakt dobré, tak to stojí poměrně dost peněz. Ale tak jako když je to jednou za čas, tak co by ne.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...