pondělí 3. března 2014

Pečené kurče s brambůrkem

Asi nejjednodušší jídlo, které samozřejmě každý zná, ale není snad nic víc jarního :-). Peču kuře společně s bramborama a ty tak krásně nasáknou výpek z kuřete a másla. Jestli neznáte, tak určitě zkuste!

Stejně tak do toho naházejte neoloupané stroužky česneku (nebo překrojenou celou palici), je to ke kuřeti moc dobrý. Přihodit můžete i cibuli na klínky.

Dávám jenom sůl a spoustu másla, dietní to není, ale je to tak nejlepší, žádný koření není potřeba :-)

Pečené kuře s brambůrkem:

  • jedno dobré kuře
  • vydrhnuté neoloupané brambory (tolik, kolik se  jich vám vejde ke kuřeti)
  • sůl 
  • cca půl kostky másla (je to děs, ale je to dobrý :-))
  • stroužky česneku
  • cibule


Rozpalte si troubu na maximum.

Kuře naporcujte na čtvrtky a důkladně osolte. Plátky másla nacpěte pod kůži, hlavně k prsíčkům. Vložte do pekáčku a obložte čtvrtkami vydrhnutých neoloupaných brambor, které jste taky osolili. Přidejte česnek a případně cibuli.

Obložte plátky másla a podlijte troškou vody.

Zakryjte alobalem a pečte cca 20 minut.

Odkryjte a za občasného přelévání pečte dozlatova.

Podávejte s okurkovým salátem a majonézou (ta je k tomu taky moc dobrá :-))




A jinak ze zbytku výpeku a kuřete je moc dobrý rizoto :-)


4 komentáře:

  1. Zdravím, taky jsem se dneska pustila do pečení kuřátka. Použila jsem přesně tenhle recept a kuře bylo krásně křupavé a šťavnaté. Kromě toho jsem zkusila trik se špejlemi, díky čemuž spodní kůže nebyla vůbec mastná a všechno se pěkně propeklo. Ke konci jsem si z výpeku udělala omáčku a musím říct, že se manžel olizoval až za ušima. Máte taky nějaký oblíbený recept?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, můj oblíbený recept jsou kuřecí prsa s medovou a hořčičnou glazurou. Peču je v titanovém pekáči, ve kterém se kuře nepřipéká. Stačí smíchat med, hořčici, olivový olej, citronovou šťávu, česnek a koření podle chuti. Potom prsa marinujte v této směsi aspoň hodinu. Při pečení je pravidelně potírejte marinádou. Výsledkem je kuře s bohatou, sladko pikantní chutí, které si určitě oblíbí celá rodina. Přeji dobrou chuť.

      Vymazat
    2. Dobrý den, recept na kuřecí prsa s medovou a hořčičnou glazurou vypadá skvěle a určitě ho vyzkouším. Já jsem se na zgastro.cz dočetla, že je titan ideální na pečení, protože je lehký a dokáže udržet vysokou teplotu, a tak má pečené kuře křupavou kůrčičku. Proto jsem se rozhodla, že si titanové nádobí taky pořídím.

      Vymazat
  2. My jsme milovnici dobrého jídla a kulinářských zážitků. Proto jsme si pořídili ohniště na stránkách https://www.avenberg.cz/k96-grilovani-krby-a-ohniste na zahradu. Pečené kuře je jedním z našich oblíbených jídel. Manžel si na ohniště pořídil rošt, na kterém peče maso i zeleninu. Nedávno jsme pozvali několik přátel a on udělal perfektní pečené brambory a steaky.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...